2013. október 25., péntek

Recept: Boszi piskóta paleolitul és hamiskásan

Előre leszögezem: a piskótának elnevezett sütikém paleo alapanyagokból készült, de nagyon hamis. Hogy miért? Már írtam korábban a blogon, hogy nem tudok piskótát sütni, hagyományosat legalábbis soha az életben nem sikerült. Lett egy félig nyers (hiába sütöttem sokáig), lett egy teljesen nyers (kidobtam szegényt anno), lett odaégett, és még sorolhatnám. Kábé a 6. próbálkozás és sikertelenség után feladtam. Így kapásból nem a hagyományos piskóta receptet próbáltam megpaleologizálni, hanem inkább a szezámos spórolós receptem adta az alapot. A másik indok, ami miatt hamis: úúúútálok mosogatni. Na most, ha mixert használok, vagy ha esetleg külön felverem a tojásfehérjét, az ugye plusz mosogatni- és előszedni-, majd elpakolnivalót jelent. Ne mondd, kérlek, hogy ejnye, Boszi, de hát ilyen lusta vagy? Kétszer 8 hónapot húztam le anno Olaszországban konyhai kisegítőként, napi 12-14 órát (!!) mosogattam, hidd el, maximálisan elegem van a dologból (szerintem egy életre). Szóval úgy készült, ahogy a többi étkem is: egyszerűen, kevés mosogatnivalóval.
 
 
 
Hozzávalók (4 jó nagy szelethez):
  • 4 tojás
  • 4 tojásfehérje
  • fél cs sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek eritrit (cukorpótló)
  • 3 ek lenmagliszt (zsírtalanított) (a felsorolás után kitérek rá, miért épp ez a liszt)
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 6 ek darált mandula
Nekem semmi bajom a lenmagliszttel, a kenyerekben is nagyon szeretem. Nem érzek kesernyés ízét, nagyon könnyű vele dolgozni, és szerény véleményem szerint ebbe a sütibe beleillik. Természetesen lehet helyette használni több darált mandulát, esetleg gesztenyelisztet, vagy ha kókuszos sütit szeretnél, kókuszlisztet vagy kókuszreszeléket.
 

 
 
Elkészítés:
  • Minden hozzávalót a felsorolás sorrendjében egy tálba tettem, a végén villával összekevertem. (Ha homogén tésztát szeretnél, és nem gond a mosogatás, használj mixert :-) )
  • Egy 28.5 cm x 23 cm-es kis formát sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a tésztát és 30 percig sütöttem (légkeveréses sütő előmelegítve 180 fokra, sütés 180 fokon, tűpróbát végeztem).
Ezt a piskótát nem egy kész, végleges süteménynek szántam. Lehet szeletelni, félbevágni és tölteni, krémet készíteni rá. Én paleo gubát fogok belőle készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése